Can you fix it? (seksuele weerbaarheid)

Can you fix it? is een online game waarin jongeren kunnen ingrijpen in realistische films om een goede afloop te krijgen. Voor het praktijkonderwijs en vmbo is er een lesmodule rondom Can You Fix It gemaakt. Met behulp van simpele oefeningen en de films van Can You Fix It? denken de jongeren na over wensen en grenzen en leren ze erover communiceren. De lesmodule bevat aparte lessen voor meisjes en jongens, boven- en onderbouw.

Eigenaar Rutgers
Marianne Censem.cense@rutgers.nl030 2329814
Filippo Zimbilefzimbile@soaaids.nl020 626 2669

De lessen richten zich op het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Specifieke doelen zijn:

• bewustworden van eigen wensen en grenzen rond seksualiteit
  • weten dat wensen en grenzen per persoon verschillen
  • weten hoe en wanneer je in kunt grijpen in situaties
  • vergroten  sociale vaardigheden, weerbaarheid
  • Praktijkonderwijs
  • Alle jaren

Alle materialen zijn gratis te downloaden op www.langlevedeliefde.nl, bij de tab Extra modules: de module 'Wensen en Grenzen'.  Hier staan vier docentenhandleidingen, voor onder- en bovenbouw, meisjes- en jongensgroepen, met bijbehorende werkbladen en films.

• Fysieke veiligheid
  • Begeleider

Het uitvoeren van de module kost per klas twee lesuren. Het is aan te bevelen om de module elk jaar te herhalen, voor leerlingen van praktijkscholen en vmbo, omdat de seksuele en sociale ontwikkeling van leerlingen uiteenloopt en de relevantie zal toenemen met de jaren. De leerkracht kan er zelf voor kiezen nieuwe films toe te voegen uit de game, die online staan: www.canyoufixit.nl

Afhankelijk van de thema's die in de groep spelen, kunnen eenvoudig andere films uit de game behandeld worden in de les, bijvoorbeeld over tienerzwangerschap, sexting of homoseksualiteit.

• Scholing rondom Lang Leve de Liefde via de GGD
Indicatie vaste kosten Minimale kosten van de activiteit, inclusief BTW, per schooljaar, voor alle klassen in een school van gemiddelde omvang (1420 leerlingen). Minder dan €500

Alles is gratis te gebruiken.