Zet VetLekker op de kaart!

Binnen het project ‘Zet Vetlekker op de kaart’ denken we samen na over gezondere kindermenu’s in Nijmeegse restaurants. Kinderen worden bewust van wat zij eten en drinken, inspireren elkaar en de sociale omgeving om gezondere keuzes te maken. Zij leren dat gezond eten heel erg leuk en lekker kan zijn en werken samen met ondernemers uit de stad. Ze adviseren hen over gezonde kindermenu’s.

Kenmerk

Omschrijving

Eigenaar GGD Gelderland-Zuid
Website
Aan de slag
NaamE-mailadresTelefoonnummer
Bernadette JanssenBjanssen@ggdgelderlandzuid.nl06 15603148
Andrea Meilinka.meilink@sol-identiteitsbegeleiders.nl0613745887
Doel

VetLekkere’ (gezondere) kindermenu’s op de kaart brengen in restaurants in Nijmegen, die mede door kinderen zelf zijn ontwikkeld.

Subdoelen, kinderen:

  • beseffen dat een kindermenu gezondere keus kan zijn.
  • worden gemotiveerd hun ideeën te delen met de kok van restaurant.
  • krijgen kennis over en ervaren gezonde voeding.

Groep
  • Groep 5
  • Groep 6
  • Groep 7
  • Groep 8
Materiaal
  • Lesmateriaal
  • Communicatiemateriaal
  • Handleiding
  • Overige middelen en materialen

Er worden allerlei materialen gebruikt. Zie de handleiding VetLekker voor een specificatie. Deze materialen zijn opvraagbaar bij het projectteam VetLekker.

Thema
  • Voeding
Ouderbetrokkenheid Ja
  • Recept voor thuis en info over VetLekker
Activiteit is gericht op Hier ziet u op welke pijlers de activiteit is gericht. De aanpak Gezonde School onderscheidt vier pijlers: signalering, gezondheidseducatie, omgeving en beleid.
  • Gezondheidseducatie
Wanneer uit te voeren?
  • Tijdens de les
  • Tijdens naschoolse opvang
Activiteit is zelfstandig door een school uit te voeren Nee

Samenwerking met restauranthouder en/of kok en een student dietiek.

Door wie uit te voeren op school?
  • Anders
  • De eigen leerkracht, student HAN (voeding en dietiek), kok

Tijdsbesteding Indicatie van het minimaal aantal uren nodig voor training/opleiding, voorbereiding en uitvoering van de interventie. Minder dan 10 uur

Circa 5,5 uur (exclusief intake)

  • Introductieles - op school - begeleid door leerkracht (30 min)
  • Voedingsles en voorbereiding brainstormsessie - op school -begeleid door gastdocent (1 uur - 1,5 uur)
  • Brainstormsessie- op school of in restaurant - begeleid door kok/projectbegeleider (1-1,5 uur)
  • Proeverij- in restaurant - begeleid door kok/projectbegeleider (1,5 uur)
  • Terugblik in klas en recept mee naar huis (30 min)
Gemiddelde optionele tijd die het de school kost

Binnen VetLekker wordt per school/bso met een restauranthouder/kok samengewerkt. Belangrijk om vooraf goed de mogelijkheden en verwachtingen door te spreken (intake), op maat opzet per school is mogelijk. VetLekker kan een kers op de taart zijn bij vormgeven van bestaand voedingsbeleid binnen een school; het kan ook een startpunt zijn om verdere actie te ondernemen (Smaaklessen, schoolmoestuinieren, tienurtjes-beleid etc.)

Waar is ondersteuning is beschikbaar?
  • Regionale GGD, vanuit Projectteam VetLekker altijd 1 vaste projectbegeleider en
Indicatie vaste kosten Minimale kosten van de activiteit, inclusief BTW, per schooljaar, voor alle klassen in een school van gemiddelde omvang (220 leerlingen). Minder dan €250
  • Kosten betreffen menskracht vakleerkract of begeleider vanuit BSO.
  • Materiele kosten zijn er niet voor de school. (papier voor brainstormsessie)
  • De producten (levensmiddelen) voor de proeverij worden geleverd door restauranthouder.
  • Communicatiematerialen komen vanuit VetLekker
Beoordeling Goed beschreven