Krachtvoer

Krachtvoer is een gratis lesprogramma voor de VMBO onderbouw dat leerlingen helpt gezond te leven en in het bijzonder gezonde voedingskeuzes te maken. Krachtvoer vult minimaal 8 lessen van 45 minuten, waarvan je een deel naar ‘smaak’ kiest afhankelijk van de situatie in jouw klas. In Krachtvoer draait het voor leerlingen om actief bezig zijn met hun eigen voeding. Dit komt terug in de vele actieve en afwisselende werkvormen. 

Kenmerk

Omschrijving

Eigenaar Universiteit Maastricht Vakgroep Gezondheidsvl
Aan de slag
NaamE-mailadresTelefoonnummer
Patricia van Assemap.vanassema@maastrichtuniversity.nl0433882403
Conny Kintzenc.kintzen@yuverta.nl0475389190
Doel

Krachtvoer helpt leerlingen gezond te leven en in het bijzonder gezonde voedingskeuzes te maken op de thema’s fruit, snacken en drinken. Ook is er aandacht voor ontbijt en duurzaamheid. Zet het lesprogramma in om met de Gezonde School-aanpak te starten, deze te intensiveren of te verbreden en behaal het themacerticaat voeding.

 

Materiaal
 • Lesmateriaal
 • Communicatiemateriaal
 • Handleiding
 • Spelvormen

Krachtvoer wordt aangeboden via www.krachtvoer.nu. Docenten melden zich eenmalig aan. Voor andere gebruikers is de site zonder aanmelden toegankelijk. Alle 13 Krachtvoer modules hebben een docentenhandleiding. Het leerling werkboekje kan digitaal ingevuld worden of is zelf te printen.  Voor de meeste modules is er een digibord les. Overige lesmateriaal zoals posters zijn te downloaden en naar wens zelf te printen. 

Thema
 • Voeding
Ouderbetrokkenheid Ja
 • Krachtvoer ouderpagina: www.krachtvoer.nu/ouders
Activiteit is gericht op Hier ziet u op welke pijlers de activiteit is gericht. De aanpak Gezonde School onderscheidt vier pijlers: signalering, gezondheidseducatie, omgeving en beleid.
 • Gezondheidseducatie
Wanneer uit te voeren?
 • Tijdens de les
 • Thuis
Activiteit is zelfstandig door een school uit te voeren Ja
Door wie uit te voeren op school?
 • Overige leerkrachten
 • Vakleerkracht
Tijdsbesteding Indicatie van het minimaal aantal uren nodig voor training/opleiding, voorbereiding en uitvoering van de interventie. Tussen 10 tot 25 uur

Benodigde voorbereidingstijd per les is gemiddeld 10 – 15 minuten.
Benodigde uitvoeringstijd is 45 minuten per klas, gedurende 8 (bij voorkeur) opvolgende weken.

Gemiddelde optionele tijd die het de school kost

Als je als docent enthousiast, leergierig en gedreven bent over een onderwerp, kan je dit het meest effectief aan je leerlingen overbrengen. We proberen je daarom regelmatig te interesseren om jezelf verder te ontwikkelen, jouw klas(sen) uit te dagen, om verbreding of verdieping binnen jouw team te vinden en de koppeling met Gezonde School initiatieven te maken.

Waar is ondersteuning is beschikbaar?
 • Eigenaar activiteit
 • www.krachtvoer.nu/contact
Indicatie vaste kosten Minimale kosten van de activiteit, inclusief BTW, per schooljaar, voor alle klassen in een school van gemiddelde omvang (1420 leerlingen). Minder dan €500

Het gebruik van Krachtvoer is gedurende het schooljaar 2019-2020 gratis voor alle gebruikers. Houd wel rekening met mogelijke printkosten van de leerling werkboekjes en mogelijke inkoop van producten voor keuzemodules.

Beoordeling Goede aanwijzingen voor effectiviteit