Lang Leve de Liefde - Onderbouw

Lang Leve de Liefde is een lespakket bestaande uit zes lessen over liefde, relaties, veilig vrijen en seksualiteit voor de tweede klas van het voortgezet onderwijs. Leerlingen werken aan kennis, houding en vaardigheden ten aanzien van relaties en seksualiteit. De lessenserie kan worden aangevuld met een extra les over seksuele diversiteit.

Kenmerk

Omschrijving

Eigenaar Soa Aids Nederland
Website
Aan de slag
NaamE-mailadresTelefoonnummer
Lisette Schuttelschutte@soaaids.nl0206262669
Doel

Het ondersteunen van leerlingen in een veilige, prettige en gewenste seksuele ontwikkeling.

Materiaal
 • Lesmateriaal
 • Communicatiemateriaal
 • Handleiding
 • Spelvormen

Leerlingenmagazines & online films samen met de docentenhandleiding bevatten zes uitgewerkte lessen over de thema’s puberteit, verliefdheid, verkering, seksuele diversiteit, wensen, grenzen & weerbaarheid, sexting en online veiligheid, loverboys, de eerste keer, seksuele problemen, hulp zoeken, veilig vrijen, condoom & anticonceptie.

https://nibi.nl/pagina/langlevedeliefde

 

Thema
 • Relaties en seksualiteit
 • Fysieke veiligheid
Ouderbetrokkenheid Nee
Activiteit is gericht op Hier ziet u op welke pijlers de activiteit is gericht. De aanpak Gezonde School onderscheidt vier pijlers: signalering, gezondheidseducatie, omgeving en beleid.
 • Gezondheidseducatie
Wanneer uit te voeren?
 • Tijdens de les
Activiteit is zelfstandig door een school uit te voeren Ja
Door wie uit te voeren op school?
 • Overige leerkrachten
Tijdsbesteding Indicatie van het minimaal aantal uren nodig voor training/opleiding, voorbereiding en uitvoering van de interventie. Minder dan 10 uur

Benodigde tijd voor de voorbereiding: 1 uur. Benodigde tijd voor de uitvoering: minimaal 6 uur. De 6 lessen duren 1 lesuur en nemen elk ongeveer 0,5 uur voorbereiding in beslag.

Gemiddelde optionele tijd die het de school kost

Er zijn 3 extra lesuren: 1 lesuur voor extra les seksuele diversiteit, 2 lesuren voor resp. soa, zwangerschap en anticonceptie en condoompracticum.

Waar is ondersteuning is beschikbaar?
 • Eigenaar activiteit
 • Regionale GGD
Indicatie vaste kosten Minimale kosten van de activiteit, inclusief BTW, per schooljaar, voor alle klassen in een school van gemiddelde omvang (1420 leerlingen). Minder dan €500

De leerlingen magazines kosten 0,95 €. De films zijn gratis online te bekijke nvia www.langlevedeliefde.nl en de docentenhandleiding kan daar gratis worden gedownload. Een docententraining is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. De GGD voert de training meestal gratis uit. Er is een gratis online workshop voor docenten: https://langlevedeliefde.nl/docenten/lesgeven-in-de-liefde/online-workshop-lang-leve-de-liefde

 

Beoordeling Goede aanwijzingen voor effectiviteit