Gender & Sexuality Alliances op scholen

Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

Eigenaar COC Nederland
Daphne Heijmeringgsa@coc.nl020-6234596

Het zichtbaar en bespreekbaar maken van seksuele- en genderdiversiteit. Een veilige sfeer creeeren voor lhbti's op school, en daarmee een veiligere sfeer voor alle leerlingen en docenten.

• Overige middelen en materialen

Welke materialen worden gebruikt of welke acties worden gehouden is afhankelijk van de wensen van leerlingen en docenten zelf. Zij bepalen de doelen van de GSA binnen de school en daarmee de activiteiten. Die kunnen zich richten op bijvoorbeeld voorlichting over seksuele- en genderdiversiteit, het zichtbaar en bespreekbaar maken van seksuele- en genderdiversiteit of het opstarten van een support group voor lhbti's in de school.

• Omgeving
  • Tijdens naschoolse opvang
  • Thuis
  • Leerlingen en (begeleidend) docenten. Eventueel ander onderwijspersoneel.

Afhankelijk van de doelen die de GSA op school zelf bepaalt, kan een begeleidend docent 3 uur per week of 3 uur per maand besteden aan het begeleiden van een GSA. De inzet is afhankelijk van de bereidheid van betrokken docenten en de leerlingen zelf.

Jaarlijks organiseert het landelijke GSA Netwerk een aantal grote landelijke acties waaraan veel GSA's in het land deelnemen, zoals Paarse Vrijdag (in december) en International Day of Silence (in april).

• COC Nederland ondersteunt GSA's. Neem contact op met gsa@coc.nl
Indicatie vaste kosten Minimale kosten van de activiteit, inclusief BTW, per schooljaar, voor alle klassen in een school van gemiddelde omvang (1420 leerlingen). Minder dan €1000

In de meeste gevallen zijn er voor een GSA geen extra kosten nodig.